Com robar un país

Rehad Desai i Mark J. Kaplan


Propera sessió el 26 maig
  • Inici | 18:30
    Dura | 92 min.
  • Teatre Municipal Cooperativa
    Sala Gran

En escena el 26 maig

El proper mes de maig arriba al TMC Com robar un país, la pel·lícula que posa el descobert la gran trama de corrupció que va sacsejar la política i l’economia sud-africana l’any 2018, i que va acabar comportant la dimissió i el posterior judici al president Jacob Zuma.

Un grup de periodistes d’investigació destapa un cas de corrupció en què està implicat Jacob Zuma, el que fou president de Sud-àfrica fins el 2018. Poc després, la redacció pateix una campanya de desinformació.

Dos joves d’una empresa tecnològica troben proves que deixen al descobert el modus operandi que explica el segrest econòmic de l'estat de Sud-àfrica per part d'interessos privats i que s’ha dut a terme amb l'ajut d'alguns polítics.

Gràcies a Zuma, els membres de la família índia Gupta utilitzen els ingressos del país en benefici propi per mitjà de participacions irregulars en les mines de carbó, mitjans de comunicació i empreses tecnològiques, i, fins i tot, de l’accés fraudulent a alguns càrrecs públics.

En mig de tot plegat, la justícia acusa a Zuma d’haver cobrat, com a mínim, 4 milions de rands (240.000 euros) per part d’una empresa d’armament francesa a canvi d’haver firmat contractes milionaris per a l’exèrcit del país. Quan s'obre la investigació judicial, l’aleshores president, declara que tot són mentides i notícies falses.

Davant l'augment de lligams entre els interessos privats i el govern, qui en surt més mal parat son les institucions democràtiques, i també l’ANC (Congrés Nacional Africà), el principal partit del país i amb el qual Nelson Mandela l’any 1994 va guanyar les primeres eleccions multiracials de la República de Sud-àfrica.

La pel·lícula, que es podrà gaudir a més de 70 sales de tot l’estat el proper mes de maig, narra com un dels països africans amb un dels índex de desenvolupament humà més alts del continent fa front a una de les crisis polítiques més grans dels últims anys.

Com robar un país relata les incògnites que hi ha darrere d’un dels casos de corrupció més mediàtics i transcendents que es recorden. Hi ha lloc per a la justícia en la incipient democràcia sud-africana que tant d’esforç va costar de guanyar?